13 خاصیت و خواص گشنیز که نمیدانید!

گشنیز چیست؟

یکی از گیاهان سنتی مدیترانه است که معمولاً به عنوان گشنیز برگ در آسیا شناخته می شود.گشنیز گیاهی است که به طور گسترده در سراسر جهان به عنوان یک چاشنی ، چاشنی یا تزئین روی ظروف آشپزی مورد استفاده قرار می گیرد.معمولاً در پخت و پز از خام یا خشک استفاده می شود.

به دلیل داشتن خاصیت پیشگیری از بیماری و تقویت سلامتی شناخته می شوند. از فواید و خواص گشنیز بی دلیل میتوان برای بسیاری از افراد ، گشنیز سرشار از فیبر ، منیزیم ، منگنز ، پروتئین و آهن است و این برای سلامتی مفید است. گشنیز حاوی روغنهای اساسی و شش نوع اسید از جمله اسید اسکوربیک یا ویتامین C است که هر کدام دارای تعدادی خاصیت مفید هستند.

همچنین سبزی گشنیز به عنوان افزودنی دلپذیر برای سوپ ها ، سالادها ، کاری و غذاهای دیگر استفاده می کنند. در بعضی از نقاط جهان مردم آن را گشنیز می نامند. همچنین این گیاه همچنین به عنوان جعفری چینی معروف است.

سبزی گشنیز از نظر کالری بسیار کم است و هیچ کلسترول ندارد و برای معالجه التهابات پوستی ، کلسترول بالا ، اسهال ، زخم دهان ، کم خونی و سوء هاضمه استفاده فراوانی دارد.
دارای برگهای سبز تیره، صاف، بدون مو و نرم است که از نظر شکل از لبه های پهن و پر گل و درشت برگ و ساقه آن دارای عطر و طعمی مرکبات مرکب است.

ارزش غذایی سبزی گشنیز

[table id=29 /]
[table id=30 /]
[table id=31 /]
[table id=32 /]

دانه های گشنیز

خواص-تخم-گشنیز

اندازه ای کوچک، رنگ قهوه ای مایل به زرد ،گرد تا بیضی شکل با پشته های عمودی بوده و دارای طعمی معطر ، معطر و شیرین و مرکبات هستند ، اما همچنین کمی تند و تیز است.

برگها و دانه های آن حاوی بسیاری از روغنهای اساسی فرار مانند بورنول ، لینالول ، سینوئول ، سیمن ، ترپینول ، دی پنتن ، فلاندرن ، پین و ترپینولن است.

خواص گشنیز

۱.کاهش قند خون

خواص-گشنیز-برای-کاهش-قند-خون

قند خون بالا یک عامل خطر برای دیابت نوع ۲ است

تخم گشنیز، عصاره و روغنها ممکن است همه به کاهش قند خون کمک کنند. در حقیقت ، افرادی که قند خون کم دارند و یا داروی دیابت مصرف می کنند ، باید با گشنیز احتیاط کنند زیرا در کاهش قند خون بسیار مؤثر است.

تخم گشنیز قند خون و به کاهش فعالیت آنزیم کمک می کند. یک مطالعه در موش های چاق و قند خون بالا نشان داد که یک دوز واحد (۹.۱ میلی گرم در هر پوند از وزن بدن یا ۲۰ میلی گرم در کیلوگرم) عصاره تخم گشنیز قند خون را به میزان ۴ میلی مول در لیتر در ۶ ساعت کاهش می دهد

یک مطالعه مشابه نشان داد که همان دوز عصاره گشنیز باعث کاهش قند خون و افزایش انسولین در موشهای مبتلا به دیابت در مقایسه با حیوانات شاهد

خلاصه گشنیز ممکن است با فعال کردن آنزیم های خاصی قند خون را کاهش دهد. در واقع ، به اندازه کافی قدرتمند است که افرادی که قند خون کم دارند باید با احتیاط از آن استفاده کنند.

۲. سرشار از آنتی اکسیدان ها

آنتی اکسیدان

گشنیز حاوی چندین آنتی اکسیدان است که از آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری می کند و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند، آنتی اکسیدان های موجود در گشنیز به کاهش علائم التهابو تورم در بدن بسیار کمک میکند

آنتی اکسیدان های موجود در سبزی گشنیز  شامل ترپینن ،کوئرستین و توکوفرول ها هستند که ممکن است اثرات ضد سرطان ، تقویت کننده سیستم ایمنی و محافظت کننده عصبی داشته باشند.

یک مطالعه لوله آزمایش نشان داد که آنتی اکسیدان های موجود در عصاره گشنیز باعث کاهش التهاب شده و رشد سلول های سرطانی ریه ، پروستات ، پستان و روده بزرگ را کند می کند.

خلاصه گشنیز سرشار از آنتی اکسیدان است که اثرات تقویت کننده سیستم ایمنی ، ضد سرطان ، ضد التهابی و محافظت کننده عصبی را نشان می دهد.

۳.به سلامت قلب کمک میکند

خواص-سبزی-گشنیز-برای-سلامت-قلب-

طی مطالعات و تحقیقات آزمایشگاهی انجام شده نشان می دهد که گشنیز ممکن است عوامل خطر بیماری قلبی مانند فشار خون بالا و سطح کلسترول LDL (بد) را کاهش دهد. به نظر می رسد عصاره گشنیز به عنوان یک ادرار آور عمل می کند و به بدن شما کمک می کند سدیم و آب اضافی را برطرف کند. این ممکن است فشار خون شما را کاهش دهد.

برخی تحقیقات نشان می دهد گشنیز ممکن است به کاهش کلسترول نیز کمک کند. یک مطالعه نشان داد که موش هایی که به تخم گشنیز داده می شوند ، کاهش معنی داری در کلسترول LDL (بد) و افزایش کلسترول HDL (خوب) را تجربه کرده اند،

علاوه بر این ، بسیاری از مردم متوجه می شوند که خوردن گیاهان تند و ادویه مانند گشنیز به آنها کمک می کند تا میزان سدیم خود را کاهش دهند ، که این ممکن است سلامت قلب را بهبود بخشد .

در کشور هایی که مقادیر زیادی گشنیز مصرف می کنند، در میان سایر ادویه ها، میزان ابتلا به بیماری های قلبی پایین تر است – به ویژه در مقایسه با افرادی که در رژیم غذایی غربی قرار دارند ، نمک و شکر بیشتری را مصرف می کند

خلاصه گشنیز ممکن است با کاهش فشار خون و کلسترول LDL (بد) در ضمن افزایش کلسترول HDL (خوب) از قلب شما محافظت کند. به نظر می رسد یک رژیم غذایی سرشار از ادویه با خطر کمتری از بیماری های قلبی همراه است.

۴.سطح کلسترول را کاهش می دهد

خواص-گشنیز-برای-کاهش-سطح-کلسترول
خواص-گشنیز-برای-کاهش-سطح-کلسترول

تخم گشنیز حاوی اسیدهای مفیدی مانند اسید لینولئیک ، اسید اولئیک ، اسید پالمیتیک ، اسید استئاریک و اسید اسکوربیک (ویتامین C) است. این ترکیبات در بسیار موثر است کاهش سطح کلسترول در خون، با توجه به مجله  زیست شناسی محیط زیست.

آنها همچنین سطح رسوب بد کلسترول LDL را در امتداد دیواره های داخلی شریان ها و رگ ها کاهش می دهند ، که می تواند منجر به بیماری های جدی قلبی عروقی مانند حملات قلبی ، آترواسکلروز و سکته های مغزی شود.

مهمتر از همه این گیاه به افزایش سطح کلسترول “خوب” یا HDL کمک می کند ، که به عنوان یک خط دفاعی پیشگیری در برابر تعدادی از شرایط خطرناک عمل می کند.

۵.محافظت از مغز

خواص-گشنیز-برای-محافظت-از-مغز
خواص-گشنیز-برای-محافظت-از-مغز

بسیاری از بیماری های مغزی ، از جمله پارکینسون ، آلزایمر و اسکلروز متعدد ، با التهاب همراه هستندخواص ضد التهابی گشنیز ممکن است در برابر این بیماری ها محافظت کند.

یک مطالعه موش نشان داد که عصاره گشنیز در برابر صدمات سلول عصبی به دنبال تشنج ناشی از دارو که احتمالاً به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن است ، محافظت می شود. گشنیز باعث بهبود حافظه می شود و نشان می دهد که این گیاه ممکن است برنامه هایی برای بیماری آلزایمر داشته باشد.

گشنیز همچنین ممکن است به مدیریت اضطراب کمک کند.مطالعات حیوانی نشان می دهد که عصاره گشنیز تقریباً به اندازه دیازپام ، یک داروی اضطراب شایع در کاهش علائم این بیماری مؤثر است

خلاصه آنتی اکسیدان های گشنیز ممکن است التهاب مغز ، بهبود حافظه و علائم اضطراب را کاهش دهد ، اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است.

۶.مراقبت از چشم

خواص-گشنیز-برای-سلامتی-چشم

گشنیز با آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی، همه از آن می تواند لود مفید برای جلوگیری از اختلالات بینایی، دژنراسیون ماکولا و کاهش فشار و استرس بر روی چشم.همچنین در بتاکاروتن موجود در برگها وجود دارد که از شماری دیگر از بیماری های موثر بر چشم جلوگیری می کند و حتی می تواند اثرات تخریب بینایی را در بیماران سالخورده معکوس کند.

گشنیز ضد عفونی کننده بسیار خوبی است و دارای خواص ضد میکروبی است که ممکن است در برابر بیماری های مسری مانند ملتحمه محافظ باشد. از روغن گشنیز در تهیه تعدادی از محصولات مراقبت چشم استفاده زیادی می شود .

۷.هضم و سلامت روده

روغن حاصل از تخم گشنیز ممکن است باعث تسریع و ترویج هضم سالم شود

یک مطالعه ۸ هفته ای در ۳۲ نفر مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نشان داد که ۳۰ قطره از داروهای گیاهی حاوی گشنیز که روزانه سه بار مصرف می شود ، درد و شکم و ناراحتی شکم را در مقایسه با گروه دارونما کاهش می دهد.

عصاره گشنیز به عنوان یک محرک اشتها در طب سنتی ایران استفاده می شود. یک مطالعه موش اشاره کرد که باعث افزایش اشتها ، در مقایسه با موشهای شاهد که به آنها آب داده می شود یا چیزی نیست

خلاصه گشنیز ممکن است علائم گوارشی ناخوشایند مانند نفخ و ناراحتی را که اغلب توسط افراد مبتلا به IBS تجربه می شود ، کاهش دهد. همچنین ممکن است باعث افزایش اشتها در بعضی از افراد شود.

۸.جوان سازی پوست

خواص-سبزی-گشنیز-برای-جوان-سازی-پوست
خواص-سبزی-گشنیز-برای-جوان-سازی-پوست

گشنیز ممکن است فواید زیادی برای پوست داشته باشد ، از آنجایی که گشنیز دارای آنتی اکسیدان های فراوانی است میتواند جمله آن می توان به بثورات خفیف مانند درماتیت اشاره کرد.

در یک مطالعه ، عصاره آن به تنهایی نتوانسته است بثورات پوشک را در نوزادان معالجه کند ، اما می تواند در کنار سایر ترکیبات تسکین دهنده به عنوان یک درمان جایگزین استفاده شود (۳۱ منبع معتبر، ۳۲ منبع معتبر)

مطالعات دیگر خاطرنشان می کنند که آنتی اکسیدان های موجود در عصاره گشنیز ممکن است به جلوگیری از آسیب سلولی منجر به تسریع در پیری پوست و همچنین آسیب پوستی در اثر اشعه ماوراء بنفش B کمک کنند.۳۳ منبع معتبر، ۳۴ منبع معتبر)

علاوه بر این ، بسیاری از افراد از آب برگ گشنیز برای شرایط پوستی مانند آکنه ، رنگدانه ، روغنی یا خشکی استفاده می کنند. با این وجود ، تحقیق در مورد این کاربردها وجود ندارد.

خلاصه گشنیز حاوی آنتی اکسیدان هایی است که ممکن است پوست شما را از پیری و آفتاب محافظت کند. همچنین ممکن است به درمان بثورات خفیف پوست کمک کند.

۹.گشنیز پنی سیلین طبیعی

خواص-گشنیز-پنی-سیلین-طبیعی
خواص-گشنیز-پنی-سیلین-طبیعی

گشنیز حاوی ترکیبات ضد میکروبی است که ممکن است به مبارزه با برخی عفونت ها و بیماری های ناشی از مواد غذایی کمک کند .

ترکیبی از گشنیز ، ممکن است با باکتری هایی مثل سالمونلا مبارزه کند ، که می تواند باعث مسمومیت غذایی با تهدید کننده زندگی شود و سالانه ۱.۲ میلیون نفر در آمریکا را تحت تأثیر قرار دهد.

علاوه بر این ، یک مطالعه لوله آزمایش نشان داد که بذر گشنیز از میان چندین ادویه جات هندی است که می تواند با باکتری های مسئول عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) را ازبین ببرد.

مطالعات دیگر حاکی است که روغن گشنیز به دلیل توانایی آن در مبارزه با بیماریهای ناشی از غذا و عفونت های ناشی از بیمارستان باید در فرمولاسیون ضد باکتریایی استفاده شود.

خلاصه گشنیز اثرات ضد میکروبی دارد که ممکن است به مبارزه با بیماریهای ناشی از مواد غذایی و عوامل بیماری زا مانند سالمونلا کمک کند .

محافظت از سالمونلا

سالمونلا یکی از خطرناک ترین دلایل بیماری های ناشی از مواد غذایی در جهان است ، بنابراین هر روش طبیعی برای محافظت از خود در برابر آن بسیار مهم است. گشنیز دارای سطح غیرمعمول dodecenal است ، یک ترکیب طبیعی است که در واقع دو برابر یک آنتی بیوتیک قدرتمندتر از درمان پیشرو در بیماری مبتنی بر سالمونلا است.

۱۰.التهاب پوست را کاهش می دهد

خواص گشنیز التهاب پوست را کاهش min

(سینولول)یکی از ۱۱ جزء اسانسها و همچنین (اسید لینولئیک) ، هر دو در گشنیز موجود هستند. آنها دارای خاصیت ضد ویروسی و ضد آریتمی هستند و به کاهش تورم ناشی از این دو شرایط کمک می کنند.

در مطالعه‌ای  که در مجله علمی انجمن پوست آلمان منتشر شده است ، محققان همچنین به خاصیت ضد التهابی گشنیز اشاره کرده اند. برای شرایطی مانند تورم به دلیل نقص در کلیه یا کم خونی ، کتانترو می تواند در القای ادرار برای آزادسازی آب اضافی از بدن مؤثر باشد. این کاهش التهاب پوستی منجر به کاهش ناراحتی و بهبود ظاهر پوست می شود.

۱۱.استفاده آسان درهمه غذاها

تمام قسمت های گیاه گشنیز خوراکی است اما بذر و برگ آن بسیار متفاوت است. در حالی که دانه های گشنیز دارای عطر و طعم خاکی هستند ، برگ ها آن را محکم و مرکبات تشکیل می دهند – اگرچه برخی از مردم می دانند که آنها مانند صابون مزه دار هستند.

دانه های کامل را می توان به کالاهای پخته شده ، سبزیجات ترشی ، مالش ، سبزیجات بو داده و غذاهای عدس پخته شده اضافه کرد. گرم کردن آنها عطر و بوی خود را آزاد می کند ، در نتیجه می توان آنها را برای استفاده در خمیر و خمیر فراهم کرد.

در همین حال ، برگ های گشنیز – که به آن cilantro نیز گفته می شود – بهتر است برای تهیه سوپ یا از آن در سالادهای ماکارونی سرد ، عدس ، سالسای گوجه فرنگی تازه یا غذاهای رشته فرنگی تایلندی استفاده کنید. همچنین می توانید آنها را با سیر ، بادام زمینی ، شیر نارگیل و آب لیمو پودر کنید تا خمیری برای بریتوس ، سالسا یا ماریناد درست کنید.

خلاصه دانه ها و برگ های گشنیز هر دو برای پخت و پز روزمره مفید هستند اما طعم های بسیار متفاوتی ارائه می دهند که بهترین کاربرد آنها را تعیین می کند.

۱۲.سلامت استخوان را بهبود می بخشد

خواص-گشنیز-افزایش-سلامت-استخوان-ها

گشنیز به عنوان منبع غنی کلسیم ، برای افرادی که می خواهند از استخوان خود محافظت کنند ، دارای ارزش بسیار زیادی می باشند. کلسیم و سایر مواد معدنی ضروری موجود در گشنیز می توانند به مؤلفه های جدایی ناپذیر رشد و دوام استخوان و همچنین در مقابل پوکی استخوان محافظت کنند. اضافه کردن حتی مقدار کمی گشنیز به رژیم غذایی شما می تواند به سالم ماندن و تقویت استخوان های شما برای سالهای بعد کمک کند.

۱۳.ضد آلرژی

خواص-گشنیز-برای-کاهش-حساسیت

گشنیز دارای آنتی هیستامینی قوی است که می‌تواند آلرژی‌های فصلی و تب یونجه را کاهش دهد. همچنین، روغن آن اثرات آلرژیک حشرات، گیاهان، غذاها و سایر چیزها را کاهش می‌دهد. در بدن، آنافیلاکسی، ورم کهیر و تورم خطرناک گلو و غدد را از بین می‌برد.

ما باید در برابر واکنش‌های آلرژیک از خود محافظت کنیم و چون از ابتدا نمی‌دانیم به چه چیزهایی حساسیت داریم، بهتر است پیشگیری کنیم.

احتیاط در مصرف گشنیز

خطرات بسیار کمی در ارتباط با گشنیز وجود دارد. با این حال ، تقریباً مانند هر غذایی ، توجه به یک واکنش آلرژیک به پوست حائز اهمیت است.

یک عارضه جانبی غیرمعمول این است که برخی از بیماران شکایت دارند که مصرف بیش از حد گشنیز باعث می شود آنها در مقابل نور خورشید حساس تر باشند و در معرض آفتاب سوختگی قرار بگیرند. آفتاب سوختگی ممکن است در طولانی مدت خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد.

زنان باردار

ممکن است زنان باردار تا زمانی که تحقیقات معتبرتر انجام شود ، از مصرف گشنیز خودداری کنند. بهتر است ایمن باشید ، بنابراین قبل از افزودن گشنیز به رژیم غذایی خود با پزشک صحبت کنید و به پاسخی که بدن شما ایجاد می کند توجه کنید!

کلام آخر

گشنیز گیاهی معطر ، آنتی اکسیدانی است که دارای بسیاری از کاربردهای آشپزی و فواید سلامتی آن است.

این ممکن است به کاهش قند خون ، مبارزه با عفونت ها و تقویت سلامت قلب ، مغز ، پوست و گوارش کمک کند.

به راحتی می توانید بذور یا گشنیز گشنیز – که گاهی به آن cilantro نیز گفته می شود – به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

به خاطر داشته باشید که بسیاری از مطالعات فوق از عصاره غلیظ استفاده می کنند ، دانستن اینکه چه مقدار دانه گشنیز یا برگ برای خوردن همان مزایا نیاز دارید ، دشوار است.

3 دیدگاه

  1. مطالب جالبی بود که تا کنون نمی دانستم ام پیرامون داروهایی که از گشنیز تهیه میشود مطلبی نیافتم

  2. مطلبی درشبکه های مجازی نشر میشود باعنوان اینکه جوشیده روزانه آب برگ های گیاه گشنیز باعث تصفیه کلیه ها میشود ایا این مطالب صحت دارد؟؟

    1. دقیقا نمیدونم
      ولی گشنیز برای کلیه مفیده و جلوی ایجاد رسوب توی کلیه رو میگیره

      همچنین آب جعفری برای پاکسازی کلیه مفیده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *