چاپ صفحه
علت بوی بد پا و درمان خانگی و راهای رفع بوی بد پا

فهرست مطالب
وی پا یکی از شایع ترین مشکلات در بین افراد به خصوص در فصل تابستان است و عوامل زیادی وجود دارد که منجر به آن می شود از جمله: عدم رعایت بهداشت پا، تجمع باکتری های بین انگشتان، آسیب دیدگی به برخی بیماری ها مانند قارچ ها و موارد دیگر و افراد زیادی به استفاده از کرم های مصنوعی متوسل می شوند. با این وجود می توان آن را از مواد طبیعی و بی خطر دور کرد و در این مقاله به مهمترین نکات و دستور العمل های طبیعی برای رفع بوی بد پا اشاره خواهیم کرد.
بوی پا همچون بوی بد بدن و بوی بد دهان مشکل ناخوشایندی است و موجب خجالت زدگی فرد در جمع میشود. اما علت بوی بد پا چیست؟
بسیاری از ما گاهی مشکل رطوبت، عرق و بوی پا را تجربه میکنیم، اما برای عدهای دیگر این پدیده به مشکلی دائمی و آزاردهنده تبدیل شده است. بوی پا میتواند جنبههای مختلف زندگی فرد را تحت تأثیر قرار بدهد. در مکانهایی مانند فرودگاه یا باشگاه که فرد مجبور است کفش خود را درآورد، بوی بد پا موجب خجالت او خواهد شد. افرادی که به این مشکل دچارند، بهراحتی و با رعایت نکات بهداشتی میتوانند از شر بوی پا خلاص شوند.
دلایل بوی بد پا و چگونگی رفع از این مشکل را بیاموزید.
بوی بد یکی از شرم آور ترین چیزهایی است که ممکن است فرد را تحت تأثیر قرار دهد ، بوی پا چیست؟ بسیاری از افراد علیرغم اینکه تمام تلاش خود را برای حفظ آنها انجام داده اند از بوی نامطبوع رنج می برند و این مشکل بسیار شایع است ، بنابراین علل و روش های کمک به حل آن چیست؟
دلایل بوی بد پاها

دلایل بوی بد پاها
لازم به ذکر است که عوامل و دلایل زیادی وجود دارد که منجر به بو و بوی نامطبوع پاها می شود ، از جمله موارد زیر:
کفش و جوراب ساخته شده از مواد مصنوعی
از آنجا که این کفش و جوراب باعث افزایش مقدار عرق می شود، همچنین عرق را جذب نمی کند و اجازه تبخیر آن را نمی دهد و همین امر باعث مرطوب ماندن پا می شود.
تمیز کردن ضعیف پا
همانطور که بهداشت نامناسب پا در ظهور بوی نامطبوع پاها نقش دارد، همانطور که قبلاً گفتیم شستن پا به طور مداوم و یا تغییر نکردن جوراب حداقل یک بار در روز ، باعث رشد باکتری ها می شود که منجر به بو شدن بوی پا می شود.
عرق
وجود عرق روی پا باعث تحریک رشد قارچ ها و باکتری هایی می شود که باعث بد بو شدن پا می شود. لازم به ذکر است که این قارچ ها ممکن است باعث ایجاد کرم حلقوی یا پای ورزشکارانی شود که یک عفونت قارچی شایع است و منجر به خارش می شود.
بوی بد پا یک مشکل بهداشتی بسیار شرم آور است و ظاهر دلیل آن ناشی از عرق کردن است ، اما چرا پاها در اصل عرق می کنند؟
صرف نظر از درجه حرارت یا فصل، چه تابستان و چه زمستان، پاهای شما بیشتر عرق می کنند و نوجوانان و خانم های باردار به دلیل تغییرات هورمونی که در آنها می گذرد، بیشتر دچار این مشکل می شوند.
شرایطی که پا عرق میکند عبارت اند از:
- تمام مدت روی پاها بایستید
- استرس داشته باشید
- بیماری هیپرهیدروز
- عفونت های با قارچی
معمولاً بوی بد پا به دلیل تعریق در کفش و پوشیدن دوباره آن بدون خشک شدن کامل ظاهر می شود، زیرا باکتری ها در این محیط بسیار رشد می کنند و باعث بروز این بوی بد می شوند.
- چگونه میتوان بوی بد پا را درمان کنیم؟
روش های ساده و سریع برای کمک به درمان موثر بوی بد پا وجود دارد که عبارتند از:
- پاهای خود را تمیز و مرتب نگه دارید از یک صابون ملایم و برس پاک کن استفاده کنید تا حداقل روزی یک بار پا را بشویید. بهترین زمان برای انجام این کار در هنگام دوش گرفتن در صبح یا عصر است.
- مهم است که پس از شست و شوی کاملاً پاهای خود را خشک کنید. توجه ویژه ای بین انگشتان پا داشته باشید ، جایی که هرگونه خیس می تواند به راحتی باعث رشد باکتری ها شود.
- ناخن های پا را اغلب ببندید تا کوتاه باشند، و حتماً مرتباً آنها را تمیز کنید.
- پوست سخت و مرده را با سنگ پا از پا جدا کنید. هنگام خیس شدن پوست سخت نرم می شود و مکانی را ایجاد می کند که باکتری ها دوست دارند زندگی کنند.
- حداقل یک بار در روز جوراب خود را عوض کنید. اگر در یک محیط گرم ، ورزش و یا در هر موقعیت دیگری قرار دارید که ممکن است پایتان عرق کند، باید بیشتر اوقات جوراب خود را عوض کنید.
- دو جفت کفش داشته باشید که هر روز دیگر می توانید آن را بپوشید. این امر به هر جفت اجازه می دهد تا قبل از اینکه دوباره پوشیده شود، از عرق یا رطوبت کاملاً خشک شود.
- جوراب هایی انتخاب کنید که رطوبت را به جای نگه داشتن آن روی پاهای خود جذب کند. این شامل جوراب های ضخیم و نرم ساخته شده از الیاف طبیعی یا جوراب های ورزشی است.
- در هوای گرم، صندل های پا بپوشید و در صورت لزوم در داخل منزل پابرهنه بروید تا پاهای شما خشک شود.
- هر شب قبل از خواب یا یک پد الکلی پاهای خود را مالش دهید. این به خشک شدن پاهای شما کمک می کند. اگر شما ترک پاشنه پا دارید از این کار خودداری کنید.
- روزانه یکبار از اسپری پا ضد قارچ یا پودر داروی ضد بو روی پاهای خود استفاده کنید.
کفی های دئودورانت دارویی را در کفش خود قرار دهید. - پای خود را با استفاده از سرکه خیس کنید.
این نکات می تواند به کاهش بوی پا کمک کند. نکته مهم این است که اطمینان حاصل کنید که به طور مرتب و دقیق آنها را دنبال می کنید.
درمان های خانگی بوی بد پا

درمان های خانگی پا های بو
بوی بد پا را با مخلوط های طبیعی از بین ببرید
برای احساس راحتی می توانید با استفاده از مخلوط های گیاهان طبیعی از شر بوی بد پا خلاص شوید:
لیمو
لیمو حاوی آنتی اکسیدان است ، که پوست را تمیز می کند،و پا را از ناخالصی ها و گرد و غبار پوستی پاک می کند و باکتری ها را از بین می برد.
لیمو بوی بد پا را با لیمو از بین ببرید
روی هر پا از نصف لیمو استفاده کنید ،به آرامی با لیمو ها پا را طوری مالش دهید که آسیب نبیند
سپس پاهای خود را با آب سرد بشویید تا منافذ آن خالی شود.
روزانه یا دو بار در هفته از این دستورالعمل استفاده کنید تا پاها را تازه نگه دارید.
جوش شیرین
جوش شیرین یا بی کربنات سدیم یکی از دستور العمل های طبیعی است که شما را از رشد باکتری های مرتبط با خاک که در نقاط مرطوب بدن قرار می گیرد، رهایی می بخشد و بوی عرق را از بین می برد زیرا باعث کاهش اسیدیته عرق در پا می شود.
بوی بد پا را با جوش شیرین از بین ببرید
به ازای هر لیتر آب یک قاشق غذاخوری جوش شیرین اضافه کنید و هر روز عصر هر هفته به مدت ۲۰ دقیقه در یک کاسه بزرگ خیس کنید.
می توانید قبل از پوشیدن کفش و جوراب از اسپری کردن جوش شیرین بر روی کفش و جوراب استفاده کنید.
روغن اسطوخودوس
برای لذت بردن از عطر و بوی خوب پا با اسانس اسطوخودوس علاوه بر داشتن مواد ضد قارچی علاوه بر داشتن مواد ضد قارچ باعث افزایش بوی پای بد نیز می شود.
با روغن اسطوخودوس از شر بوی بد پا خلاص شوید
پنج میلی متر روغن اسطوخودوس را در آب گرم مخلوط کنید و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه پاها را در آب خیس کنید و این کار را هر روز یا سه روز در هفته تکرار کنید.
نمک
نمک یک جنگنده قدرتمند برای عفونت های قارچی و میکروب است و بوی کف پا را تجدید می کند شما می توانید با حمام نمک های دریای مرده با سولفات منیزیم یا به اصطلاح آب شکم نمکی درست کنید. شما می توانید از آنها بعد از یک روز طولانی و دشوار برای تسکین و آرام کردن درد پا استفاده کنید.
با نمک از بوی بد پا خلاص شوید
یک کاسه آب گرم بیاورید و دو قاشق غذاخوری آب نمک را داخل کاسه مخلوط کنید، سپس پاهای خود را به مدت ۱۵ دقیقه در کاسه خیس کنید، روزانه بعد از بازگشت از کار در این مخلوط، پای خود را خیس کنید.
چای سیاه
آیا از فواید چای سیاه در رهایی از بوی بد پا می دانید؟ چای سیاه حاوی اسید تاننیک است که باعث از بین رفتن باکتری ها می شود و همچنین منافذ پاها را می بندد و این باعث کاهش ترشح عرق می شود.
با چای سیاه از شر بوی بد پا خلاص شوید
۳ کیسه چای سیاه را بجوشانید و مخلوط را درون یک کاسه آب داغ قرار دهید و آب را بگذارید تا کمی خنک شود، سپس پاهای خود را به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه در کاسه بگذارید، می توانید این دستور العمل را روزانه تکرار کنید تا پای شما عطر شود.
سرکه سفید
سرکه سفید در خلاص شدن از شر بوی بد پا مزایای شگفت انگیزی دارد زیرا به کاهش تعادل اسیدی عرق کمک می کند، که احتمال رشد باکتری ها را کاهش می دهد و می توانید از سرکه سفید و سرکه سیب نیز استفاده کنید.
با استفاده از سرکه از شر بوی بد پاخلاص شوید
مخلوطی از سرکه و آب گرم را بیاورید، نصف فنجان سرکه را درون دو لیتر آب داغ بریزید، صبر کنید تا گرم شود و پاهای خود را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه خیس کنید و می توانید از صابون های دارویی با طراوت برای بوی مشخص و از بین بردن بوی سرکه استفاده کنید.
گیاه مریم گلی
گیاه مریم گلی گیاهی است که برای خلاص شدن از شر بوی نامطبوع پا استفاده می شود زیرا حاوی تاننیک است که باعث کاهش اسیدیته عرق می شود و همچنین در از بین بردن میکروب ها و بیماریهای قارچی پوست از هم متمایز است.
بوی نامطبوع پاها را با استفاده از گیاه مریم گلی از بین ببرید
مریم گلی خشک را در کفش های خود قرار دهید تا از بوی جوراب و کفش خلاص شوید.
پا را به مدت ۱۵ دقیقه در مریم گلی در آب خیس کنید.
نوشیدن یک فنجان گیاه مریم گلی روی معده خالی یا قبل از خواب به شما در درمان بیماری ها
پاکسازی بدن از سموم کمک می کند و شما را از بوی نامطبوع عرق تسکین می دهد.
زنجبیل
زنجبیل یک گیاه طبیعی طبیعی برای بدن و سلامتی است، زیرا بوی کف پا را جذب می کند و رشد باکتری هایی را که روی پا تأثیر می گذارد کاهش می دهد و سموم بدن را از بدن بیرون می کند.
با زنجبیل از بوی بد پا خلاص شوید
زنجبیل را خرد کنید یا خرد شده آن را از عطاری خریداری کنید، یک فنجان آب گرم اضافه کنید و به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید. می توانید از مایع حاصل از زنجبیل استفاده کنید تا هر شب به آرامی پای خود را ماساژ دهید ، و این روند را هفتگی تکرار کنید.
دیگر راه های رفع بوی بد پا

دیگر راه های رفع بوی بد پا
۱. نکات بهداشتی را رعایت کنید
میتوان بهراحتی و با رعایت بهداشت روزانهی پا، از شر بوی پا خلاص شد. معمولا این کار از طریق شستن پاها با صابون ضدباکتری انجام میگیرد.
هر روز حتما پاهایتان را بشویید و بعد همهی قسمتهای پا مخصوصا لای انگشتانتان را بهطور کامل خشک کنید. سپس تکهای پنبه را به سرکه سیب آغشته کنید و لای انگشتهایتان را با آن مرطوب کنید. استفاده از برس پای ضدباکتری نیز میتواند به درمان بوی پا کمک کند. اما اگر دچار ترک پا یا اگزما پوستی هستید، از این برسها استفاده نکنید.
ناخنهایتان را همیشه کوتاه و تمیز نگه دارید. این کار از بروز قارچ ناخن (یکی از انواع قارچ پوستی) جلوگیری میکند. میتوانید قسمتهای سختشدهی پوست پا و پینهها را بهآرامی با سنگ پا یا سوهان بردارید. پوست سخت پا هنگام تعریق بسیار مرطوب و به محل ایدئالی برای رشد باکتریها تبدیل میشود.
۲. از پودرهای جذبکنندهی رطوبت استفاده کنید
وقتی پاهایتان را تمیز و خشک کردید، میتوانید از پودرهایی مانند جوش شیرین، نشاستهی ذرت و پودر بچه استفاده کنید. این پودرها بهخوبی رطوبت را جذب میکنند.
۴. کفشتان را عوض کنید
هر روز یک کفش خاص نپوشید. این کار به جلوگیری از ایجاد بوی پا کمک شایانی میکند. وقتی که از ۲ یا ۳ جفت کفش استفاده کنید، به کفشهایتان فرصت میدهید که قبل از استفادهی بعدی کاملا خشک شوند. این کار میتواند به پیشگیری از «کراتولیز حفرهای» کمک کند. کراتولیز حفرهای عارضهای است که موجب ایجاد حفرههایی در کف پا میشود و قدرت تحمل فشار بر سطح کف پا را کاهش میدهد.
پوشیدن کفشهای چرمی به پاهایتان اجازهی تنفس میدهد و در جلوگیری از ایجاد بوی بد پا بهتر از کفشهای پارچهای عمل میکند. همچنین پوشیدن صندل و کفشهای باز نیز میتواند از ایجاد بوی پا جلوگیری کند.
استفاده از کفیهای جداشدنی، تعویض مداوم آنها و خشککردنشان میتواند به جلوگیری از ایجاد بوی بد پا کمک کند.
۵. جوراب بپوشید و آنها را بهطور مرتب عوض کنید
پوشیدن جوراب، مخصوصا جورابهایی که رطوبت را بهخوبی جذب میکنند مانند جورابهای نخی، پشمی یا ترکیب نخی و پشمی، ضروری است. جورابهای نخی و پشمی بهتر از جورابهای نایلونی هستند. برخی جورابهای ورزشی منافذی دارند که به جریان هوا و جلوگیری از تعریق پاها کمک میکنند.
۶. رژیم غذاییتان را تغییر بدهید
دکتر آرنولد کورنفلد بنیانگذار مؤسسهی طب پا میگوید بیمارانی که اراده و قدرت بیشتری در تغییر رژیم غذایی و سبک زندگیشان دارند، بهتر میتوانند بوی پاهایشان را کنترل کنند. رژیمهای غذایی سرشار از کربوهیدرات های تصفیهشده موجب تغذیهی باکتریها و قارچها میشوند. زمانی که سلولهای درحالمرگ از بین میروند، فرصت برای نفوذ باکتریها و قارچها فراهم میشود.
دکتر کرانفیلد توضیح میدهد زمانی که این باکتریها در پوست پا جمع شوند، در اثر تعریق در فضای محصور داخل کفش، بوی بسیار بدی ایجاد میکنند. بااینحال میتوانید با انجام اقداماتی مانند حذف کربوهیدراتهای تصفیهشده، مصرف کافی پروتئین، چربیهای مفید و سالم، کربوهیدراتهای پیچیده و مصرف غذاهای ضدالتهاب تا حدی از این بروز این مشکل جلوگیری کنید.
ترک سیگار و عدم مصرف مشروبات الکلی نیز راهی مؤثر برای کاهش تعریق و جلوگیری از ایجاد بوی پا بهشمار میرود.
چه زمانی باید به پزشک یا پاپزشک مراجعه کنیم؟

چه زمانی باید به پزشک یا پاپزشک مراجعه کنیم؟
بوی پا معمولا خطری ندارد، ولی میتواند نشانهی بیماریهایی باشد؛ مخصوصا اگر کسی یک بیماری خودایمنی داشته باشد. فارغ از احساس شرمندگی و ناراحتی، بوی پا میتواند ناشی از بریدگی یا جراحتی در پوست پا یا بین انگشتان باشد. عفونت باکتریایی شدید پوست و بافت نرم اغلب بوی بدی ایجاد میکند و اگر درمان نشود، شدت بو بیشتر میشود.
اگر در پاهایتان مشکل یا بیماریای دارید که در طول ۳ یا ۴ هفته درمان نشد، باید به پزشک یا پاپزشک مراجعه کنید. در برخی مواقع که بوی پا بسیار شدید و مداوم است، ممکن است مراجعه به پزشک ضرورت پیدا کند.
اگر هیچیک از درمانهای خانگی جواب نداد، به یک پاپزشک یا پزشک پوست مراجعه کنید تا او با انجام آزمونهایی علت اصلی تعریق بیشازحد را مشخص کند. اگر به دیابت مبتلا هستید، در صورت بروز بوی بد پا باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. زیرا این مشکل میتواند نشانهی یک مشکل جدی باشد که بهسرعت پیشرفت میکند.
دیدگاه خود را بنویسید