آرامگاه باباطاهر + سفر به باباطاهر همدان

باباطاهر همدانی، معروف به «باباطاهر عریان»؛ شاعر، عارف و دوبیتی‌ سرای اواخر سده چهارم و اواسط سده پنجم هجری است. متاسفانه در مورد خاندان، سال‌ تولد و زمان وفات و حتی روش کسب‌ دانش‌ و معرفت‌ و مسلک‌ عارفانه این شاعر بزرگ اطلاعات دقیقی در دست نیست. بابا لقبی بوده که به پیروان وارسته می‌داده‌اند.

چرا باباطاهر عریان؟

عریان به دلیل بیان کردن مسائل به صورت بی پرده و عریان بوده است. باباطاهر عریان اهل شهر همدان بوده است و مسلک درویشی و فروتنی او که شیوهٔ عارفان است سبب شد گمنام زندگی کند.

تولد

باباطاهر از نمای بالا

سال تولدش را به حروف ابجد گنجانیده که پس از محاسبه توسط میرزا مهدی خان کوکب به سال ۳۲۶ هجری رسیده‌است. اما رشید یاسمی با استناد به همان دو بیتی و اشاره به اهمیت عدد ۱۰۰۰ نزد اغلب ملل برآن رفته‌است که مقصود باباطاهر از واژه الف سال ۱۰۰۰م بوده و در نتیجه مقارن سالهای ۳۹۰ و ۳۹۱ (برابر با ۱۰۰۰ میلادی) زاده شده‌است.او پس از ۸۵ سال زندگی، در همدان وفات یافته‌است.

گویند که در هنگام ورود طغرل‌ شاه سلجوقی به همدان، باباطاهر در قید حیات بوده و ملاقاتی میان وی و امیر سلجوقی روی داده است. این دیدار تأثیر شگرفی بر طغرل برجای میگذارد که شرح آن چنین آمده است: «شنیدم که چون سلطان طغرل‌ بیگ به همدان آمد، از اولیا سه پیر بودند: باباطاهر، باباجعفر و شیخ همشا که در کوهکی بر همدان که آن را خضر خوانند، ایستاده بودند.

شعرهای باباطاهر

دوبیتی‌های وی تا ۳۵۴ دوبیتی برشمرده‌اند. چند نمونه از دوبیتی‌های باباطاهر:

شیرمردی بدم دلم چه دونست
بود درد مو و درمانم از دوست

نمیدانم دلم دیوانهٔ کیست
ته دوری از برم دل در برم نیست

archive

دانلود رایگان کتاب دوبیتی باباطاهر

بیشتر بخوانید:تور گردشگری واقعیت مجازی ۳۶۰ درجه به آرامگاه بوعلی سینا

[/fusion_text][fusion_title title_type=”text” rotation_effect=”bounceIn” display_time=”1200″ highlight_effect=”circle” loop_animation=”off” highlight_width=”9″ highlight_top_margin=”0″ before_text=”” rotation_text=”” highlight_text=”” after_text=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” content_align=”right” size=”2″ font_size=”” animated_font_size=”” line_height=”” letter_spacing=”” margin_top=”” margin_bottom=”” margin_top_mobile=”” margin_bottom_mobile=”” text_color=”” animated_text_color=”” highlight_color=”” style_type=”underline dashed” sep_color=””]

آرامگاه باباطاهر عریان در همدان

آرامگاه باباطاهر
آرامگاه باباطاهر
آرامگاه باباطاهر
آرامگاه باباطاهر
جاهای دیدنی همدان
جاهای دیدنی همدان

در قرن ششم هجری برجی آجری و هشت ضلعی بوده‌است. در دوران حکومت رضاشاه پهلوی نیز بنای آجری دیگری به جای آن ساخته شده بود. درجریان این بازسازی لوح کاشی فیروزه‌ای رنگی مربوط به سده هفتم هجری به دست آمد که دارای کتیبه‌ای به خط کوفی برجسته و آیاتی از قرآن است و هم اکنون در موزه ایران باستان نگهداری می‌شود.

آرامگاه کنونی باباطاهر توسط دو معمار سرشناس دارد. اولی هوشنگ سیحون است که تخصص او را می توان طراحی آرامگاه دانست که آرامگاه خیام، نادرشاه افشار و ابوعلی سینا و آرامگاه فردوسی از کارهای اوست بسیار زیبایی اوست. این استاد پر آوازه طراحی مقبره کمال الملک را انجام داده است. هوشنگ سیحون در طراحی خود منطق و جزئیات را بیش از هرچیزی مهم می دانست.
آرامگاه باباطاهر عریان همدانی را در سال ۱۳۴۴ ساخته شده استاین بنای تاریخی طی شماره ۱۷۸۰ در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۳۷۶ به ثبت آثارتاریخی و ملی ایران رسیده‌ است.

قدمت آرامگاه باباطاهر به دوره سلجوقیان برمیگردد که هر از گاهی بازسازی شده و پس ازسالیان دراز به شکل کنونی ساخته شده است.که آخرین باسازی ابن آرامگاه به سال ۱۳۸۳ برمیگردد.

بیشتر بخوانید:جاهای دیدنی همدان

موقیت جغرافیای آرامگاه باباطاهر

آرامگاه باباطاهر در شمال شهر همدان و در میدانی به نام وی قرار دارد. این آرامگاه در سال ۱۳۴۴ ساخته شده و در سال ۱۳۸۳ بازسازی شده‌است. بنای مقبره باباطاهر در گذشته چندین بار بازسازی شده‌است.


گزارش تصویری در سفر به همدان

 

6 دیدگاه

  1. میشه جاهای دیدنی نزدیکه آرامگاه باباطاهر رو بگید که بعداز دیدن باباطاهر اونجا رو هم ببینیم
    همدان واقعا شهر قشنگیه

    1. از نزدیکترین جاهای دیدنی که بخوام براتون بگم امام زاده هادی ابن علی ابن الحسین که توی همون پارک باباطاهر واقع شده بعداز اون امام زاده عبداله بعد به سمت میدان قدیمی شهر همدان که همون میدان امام و بعدش بازار و مقبره استرومردخای و و آرامگاه بوعلی سینا هست که میتونید ببینید

  2. من پارسال رفتم آرامگاه باباطاهر داخل آرامگاه گزیده‌ی دوبیتی‌های شیرین و عاشقانه وی را در کتیبه‌های مرمری داخل آرامگاه حک شده که هر اهل ذوق با جذبه خاصی تحت تاثیر دوبیتی‌های باباطاهر قرار می‌ده، اگر قصد سفر کرده‌اید و علاقه دارید دیدنی‌ های شهر همدان را ببینید حتما به آرامگاه باباطاهر سر بزنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *