نقش آهن در بدن چیست؟ علائم و علل کمبود آهن چیست؟
دسته بندی ها: مواد معدنی
بروزرسانی: ۲۶ دی ۹۸
زمان مطالعه: 7 دقیقه
هیچ نظر
آهن یکی از مواد معدنی موجود در گوشت و گیاهان است، آهن یکی از مواد معدنی مهمی است که در هر سلول بدن انسان یافت می شود و به همین دلیل یک ماده معدنی مهم است که بدن در انجام کارکردهای مختلف حیاتی خود به آن نیاز دارد زیرا این بخش مهمی از هموگلوبین است که بخشی از خون است و اکسیژن را از ریه ها به سلول های بدن منتقل می کند ، بنابراین کمبود آهن باعث عدم توانایی بدن در تولید هموگلوبین می شود و میزان سلول های خون را کاهش می دهد. در نتیجه اکسیژن کافی به اندام ها و بافت های بدن تأمین نمیشود.
آهن به عضلات در ذخیره اکسیژن و بهره مندی از آن کمک می کند ، و بسیاری از آنزیم ها که به بدن کمک می کنند تا غذا را هضم کرده و وارد بسیاری از فعل و انفعالات مهم می شوند حاوی آهن هستند و با کاهش آهن از بدن ، بسیاری از عملکردهای بدن تحت تأثیر آن قرار می گیرند.
نیاز روزانه آهن
در جدول زیر مقادیر روزانه و مجاز آهن روزانه با توجه به گروه سنی نشان داده شده است:
گروه سنی | مقادیر توصیه شده (میلی گرم در روز) |
نوزادان 0-6 ماه | 0.27 میلی گرم |
نوزادان 7-12 ماه | 11 میلی گرم |
کودکان 1-3 سال | 7 میلی گرم |
کودکان 4-8 سال | 10 میلی گرم |
نوجوانان 9-13 ساله | 8 میلی گرم |
مردهای 14 تا 18 ساله | 11 میلی گرم |
گروه سنی | مقادیر توصیه شده (میلی گرم در روز) |
مردان 19 ساله و بالاتر | 8 میلی گرم |
زنان 14-18 ساله | 15 میلی گرم |
زنان بالای 50 سال | 8 میلی گرم |
زنان باردار | 27 میلی گرم |
زن شیرده 14 تا 18 ساله | 10 میلی گرم |
زنان شیرده 19 ساله و بالاتر | 9 میلی گرم |
اهمیت آهن
اهمیت آهن در بدن بسیار مهم است، زیرا به بسیاری از کارکردهای اساسی مانند غلظت ، انرژی ، فرآیندهای دستگاه گوارش ، سیستم ایمنی بدن و تنظیم دمای بدن کمک می کند .از جمله فواید آهن موجود در بدن عبارت اند از:
حفظ حاملگی سالم
از آنجا که تولید گلبول های قرمز و حجم خون در دوران بارداری به میزان قابل توجهی افزایش می یابد ،زیرا بدن شروع به تحویل اکسیژن و مواد غذایی به جنین می کند که این امر نیاز به آهن را افزایش می دهد ، شایان ذکر است که جذب بدن مادر از آهن به حد بالایی می رسد. اما ، عدم مصرف مقادیر کافی می تواند باعث کمبود آهن شود و شایان ذکر است که خوردن مقادیر کمی آهن در دوران بارداری ممکن است خطر زایمان زودرس یا وزن کم کودک در بدو تولد و مشکلات در رشد و ادراک را افزایش دهد.
ضروری برای عملکرد جسمی و مغزی
این امر به این دلیل است که آهن وظیفه انتقال اکسیژن به سلول ها و ماهیچه های مغز را بر عهده دارد و عدم وجود آن ممکن است باعث عدم تمرکز شود و مشخص شد که مصرف مقادیر کافی آهن می تواند بر اثربخشی استفاده بدن از انرژی تأثیر بگذارد.
تقویت عملکرد ورزشی
مشخص شده است که کمبود آهن در بین ورزشکاران بخصوص در بین خانم ها شایع است و به همین دلیل برخی از محققان اعلام کرده اند که زنانی که ورزش های استقامتی را انجام می دهند باید ۱۰ میلی گرم آهن به نیاز روزانه خود بیفزایند.
منابع آهن
آهن در منابع غذایی به دو نوع موجود است:
آهن HEMI: که است فقط در منابع حیوانی موجود است، بدن به راحتی جذب میکند و مهم ترین منابع:
جگر گاو یا مرغ. صدف گوشت گاو پخته شده گوشت بوقلمون پخته شده است. ماهی مانند ماهی قزل آلا و خرچنگ.
: آهن Nonheme: که است در منابع گیاهی موجود است، بهترین منابع:
جوانه گندم ؛ کلم بروکلی ؛ نخود کشمش ؛ زردآلو خشک. اسفناج خام. لوبیای پخته شده تخمه آفتابگردان ، کدو تنبل و کنجد. سویا ، پسته ، آجیل ، بادام ، بادام زمینی.
کمبود آهن
فقر آهن نوعی کم خونی است، وضعیتی که در آن خون به اندازه کافی گلبولهای قرمز سالم قادر به انتقال اکسیژن به بافتهای بدن نیست، همانطور که از این نام پیداست، کم خونی ناشی از کمبود آهن است. به دلیلی که بدن نمی تواند آهن کافی تولید کند بدن نمی تواند هموگلوبین را قادر به حمل اکسیژن کند.در نتیجه کمبود آهن موجب علائم متعددی مانند خستگی ، خستگی و تنگی نفس می شود.
علل کمبود آهن
در شرایطی که فرد مقدار کافی مواد غذایی حاوی آهن را مصرف نکند ، یا اگر در معرض خونریزی باشد که باعث از دست رفتن مقدار زیادی خون شود ، این ممکن است به سرخوردگی از توانایی بدن در تولید هموگلوبین و در نتیجه خطر کم خونی منجر شود.
دلایل زیادی وجود دارد که منجر به کمبود آهن می شود ، برخی از اینها مربوط به عدم خوردن منابع کافی است، برخی دیگر به دلیل عدم توانایی بدن در جذب آهن از غذای هضم شده است.
خونریزی
همانطور که از دست دادن خون به معنای از دست دادن مقدار زیادی آهن است. زیرا خون از گلبولهای قرمز تشکیل شده است که آهن یکی از اجزای آن است. و از دست دادن خون برای زنانی که در چرخه قاعدگی خون زیادی را از دست می دهند در معرض خطر بیشتری از دیگران قرار دارند که در معرض خطر کم خونی ناشی از کمبود آهن هستند و همچنین افرادی که از دست می دهند.
همچنین خونریزی دستگاه گوارش به دلیل استفاده منظم برخی از داروهای تسکین دهنده درد (بخصوص آسپرین) ایجاد می شود که در صورت استفاده نادرست ممکن است باعث خونریزی شود.
کمبود آهن در رژیم غذایی
بدن آهن مورد نیاز خود را از غذای می گیرد ، بنابراین خوردن مقدار کمی آهن ممکن است با گذشت زمان منجر به کمبود آهن شود و در عوض بسیاری از غذاهای حاوی آهن وجود دارد ؛ مانند گوشت ، تخم مرغ ، برگهای سبزیجات سبز و غذاهای غنی شده با آهن
عدم توانایی در جذب آهن
آهن از روده هضم شده در روده کوچک جذب می شود، بنابراین وجود برخی از اختلالات در روده کوچک ممکن است باعث ایجاد مشکل در هضم شود.از جمله این مشکلات بیماری سلیاک است که در توانایی روده کوچک در جذب مواد مغذی از هضم شده تأثیر می گذارد. و در نتیجه آن ممکن است منجر به کم خونی ناشی از فقر آهن شود.
بارداری
بدون مصرف مکمل های آهن ، کم خونی فقر آهن در بسیاری از خانم ها در دوران بارداری ممکن است رخ دهد ، زیرا بدن آنها با توجه به افزایش حجم خون در دوران بارداری و نیاز به جنین برای تأمین هموگلوبین مورد نیاز برای رشد آن ، نیاز به ذخیره آهن به منظور افزایش نیاز به آن دارد.
عوامل زیادی وجود دارد که خطر کمبود آهن را افزایش می دهد ، زیرا احتمال کمبود آهن در زنان و گیاهخواران و کودکان و نوزادان و کسانی که دائماً خون اهدا می کنند فزایش می یابد.
علائم کمبود آهن
کمبود آهن ممکن است علاوه بر سن و وضعیت سلامتی فرد ، باعث برخی علائم شود که بستگی به شدت کمبود آهن شامل موارد زیر است:
خستگی و بی حالی
بدن برای انتقال اکسیژن به تمام قسمت های بدن به هموگلوبین احتیاج دارد و بنابراین ممکن است باعث شود مقدار کافی اکسیژن به تمام قسمت های بدن نرسد و باعث خستگی ، عدم تمرکز و بهرهوری ضعیف در محل کار شود.
رنگ پریدگی پوست
از آنجا که هموگلوبین همان چیزی است که رنگ قرمز آن را به خون می دهد و بنابراین کمبود آن باعث کاهش خون قرمز می شود و این ممکن است باعث ایجاد رنگ پریدگی در پوست در سراسر بدن یا قسمت های خاصی از آن مانند صورت ، پایین پلک ، لثه ها یا قسمت داخلی لب ها شود.
تنگی نفس
از آنجا که عدم وجود مقادیر کافی اکسیژن به سلول های بدن ممکن است باعث افزایش تعداد دفعات تنفس در فرد شود ، به دلیل نیاز سلول ها به اکسیژن ، این ممکن است به تنگی نفس منجر شود و افراد مبتلا به کمبود آهن ممکن است مشکل انجام برخی کارهای ساده را احساس کنند. مانند راه رفتن ، بالا رفتن از پله ها.
سردرد و سرگیجه
کمبود هموگلوبین در خون ممکن است باعث عدم وجود مقدار کافی اکسیژن به مغز شود و این ممکن است منجر به تورم در رگهای خونی که به آن می رسد ، باشد که باعث سردرد می شود .
تپش قلب
چون فقدان سطح هموگلوبین در خون منجر به افزایش تلاش قلب برای انتقال اکسیژن به سلول ها می شود، این امر ممکن است باعث بی نظمی در ضربان قلب شود ، بنابراین فرد ممکن است سرعت تپش قلب را احساس کند ، و مواردی که کمبود آهن شدید باشد ممکن است. باعث بزرگ شدن قلب یا نارسایی آن می شود.
خشکی پوست و مو
وقتی که سطح آهن در بدن کم باشد، بدن شروع به هدایت اکسیژن می کند تا فقط عملکردهای مهم را انجام دهد بنابراین سطح اکسیژن در مو و پوست کاهش می یابد و این ممکن است منجر به کم آبی و ضعف شود و کمبود شدید آهن می تواند باعث ریزش مو شود.
شکنندگی ناخن ها
کمبود آهن ممکن است شکنندگی ناخن ها شود، زیرا کمبود آهن می تواند باعث ایجاد تغییر در شکل ناخن شود ؛ از آنجا که ناحیه میانی ناخن به پایین کاهش می یابد ، در حالی که لبه ها به بالا بالا می روند ، و شکل ناخن مانند یک قاشق می شود ، اما این نادر است ، و فقط در موارد شدید فقر آهن بروز می کند.
سندرم ساق بی قرار
افرادی که از کم خونی فقر آهن رنج می برند ، شانس بیشتری برای قرار گرفتن در معرض سندرم پای بی قرار دارند ، زیرا این سندرم تمایل شدید به حرکت پاها در هنگام استراحت ایجاد می کند ، غالباً در شب اتفاق می افتد و مشخص شده است که بیش از ۲۵٪ از مبتلایان به این سندرم نیز دچار کمبود آهن هستند و هرچه این نقص بیشتر باشد ، علائم فرد را نیز بدتر می کند.
درمان کمبود آهن
روش های مختلفی برای درمان کمبود آهن وجود دارد که عبارت اند از:
خوردن غذاهای غنی از آهن
با جایگزین کردن آهن مورد نیاز بدن از طریق قرار دادن غذاهای غنی از آهن در وعده های غذایی روزانه خود. نمونه هایی از این غذاها عبارتند از: گوشت قرمز ، سبزیجات برگ ، میوه خشک ، آجیل و غلات غنی شده از آهن.
مکمل های آهن مصرف کنید
با توجه به میزان و دوز تعیین شده توسط پزشک ، که از نظر شخص با توجه به میزان آهن موجود در خون متفاوت است. بهتر است با آب پرتقال حاوی ویتامین C باشد ، که به جذب بهتر آهن کمک می کند ،شایان ذکر است که این مکمل ها ممکن است اغلب باعث یبوست شوند ، بنابراین پزشک می تواند میزان مناسب را تجویز کند.
درمان علت کمبود آهن
یعنی درمان علتی که منجر به کاهش سطح آهن در خون می شود، به خصوص اگر کمبود آهن در اثر خونریزی ایجاد شود به عنوان مثال ، پزشک ممکن است قرص های ضد بارداری را برای درمان کمبود آهن ناشی از منوراژی تجویز کند و ممکن است در صورت تجویز آنتی بیوتیک ها و سایر داروها نیز تجویز کند. علت کمبود آهن زخمهای معده بود.
کلام آخر
خلاصه ای از موارد ذکر شده در جهت رفع کمبود آهن و کم خونی عبارت اند از:
- مرکبات و گوجه فرنگی: خوردن این نوع مواد غذایی باعث افزایش جذب آهن توسط روده می شود ، از جمله: پرتقال و گواوا.
- برگهای سبز: مانند اسفناج: سرشار از آهن است و برای جذب آهن گوشت قرمز به ویژه کبد لازم است از جمله: افرادی که گوشت می خورند از کم خونی رنج نمی برند.
- تخم مرغ: یک تخم مرغ برای تأمین یک گرم آهن از بدن کافی است.
- غلات: به خلاص شدن از شر واتیکان کمک می کند ، که مانع جذب آهن می شود.
- صدف ، صدف ، میگو و ماهی قزل آلا: تمام بدن و نیاز آن به آهن را تأمین می کند ، زیرا حاوی مقادیر زیادی آهن است.